bg
pro 02

Menstruujte s elegancí

Začíná to jako vtip. Co má společného dovozce ojetých aut, studentka a žena v domácnosti? No přece firmu na výrobu menstruačních kalhotek. A jak jsem k tomu, pro Boha, přišel já? Dovozce Pavel a žena v domácnosti Jana jsou moji bratranec a sestřenice. Studentka Majda se nejspíš do rodiny výhledově přivdá.

Čechy byly dlouho textilní velmocí. Jsem z Liberce a pamatuji si Textilanu. V budově Elitexu měla v devadesátých letech kancelář moje první firma. Vedle byla výšková budova SVUT, Státního výzkumného ústavu textilního. Kdo nechodil s dívkou z Textilní fakulty, jako by nežil. Ahoj Margit, kafe?

Textilanu, Elitex i SVUT pohltil čas, ale duch textilních inovací u nás přetrval. Nemá smysl soutěžit s levnou konfekcí z Číny nebo Bangladéše. Kdo chce přežít, musí přijít s něčím odlišným, mnohem kvalitnějším. Mám rád české značky sportovního oblečení. Kupuju je, pro jednu zde nejmenovanou externě pracuji, další vlastní můj spolužák z gymplu. Čau Míro.

Když mi řekl bratranec Pavel, že chtějí založit se sestrou Janou a Majdou firmu na výrobu menstruačních kalhotek, hlava mi to nebrala. Proč chce chlap, co jezdí s pětilitrovým Mustangem, případně se zlodušským Dodgem Charger 5,7 l vyrábět menstruační kalhotky? Kdo je Majda? Co jsou to, sakra, menstruační kalhotky?

OK, Majda chodí s Maxíkem, což je syn Jany. Maxík studuje v Liberci architekturu a vytvořil firemní logo SAYU a web. Majda studuje textilku, což není úplně od věci. Postarala se o design výrobků a střihy. Jana obstarává mimo jiné logistiku a tak nějak všechny úkoluje.

Ad menstruační kalhotky. Začátkem 20. století menstruovaly ženy v průměru 40 krát za život. Alespoň podle Wikipedie. Dnes 400 krát. Ženy teď žijí mnohem déle, mají méně dětí a výrazně kratší dobu kojí. Moderní žena spotřebuje za život až 9 000 tampónů nebo 2 300 vložek. To je sakra hodně peněz a ještě víc odpadu.

Voilà, máme tu menstruační kalhotky. Je to nechutné téma? Jako chlap říkám jasně a rozhodně, nevím. Cit křičí „vykašli se na to“, rozum oponuje: „jo, to přece dává smysl“.

Nalijme si čistého mužsky-šovinistického vína. Bez nás by značka SAYU nikdy nevznikla. Kdo to celé vymyslel? Janin manžel Johannes. Kdo vyzkoumal a vyrobil funkční membránu SAYU Tech? Výzkumácký chlapy z Liberce. Kdo nakreslil logo a udělal web? Maxík. Kdo se snaží do toho vnést nějaký řád. Pavel. Kdo musí nechat psaní blogu o kompresorech a dát se do tiskové zprávy o menstruačních kalhotkách? Já.

Takže si to shrňme. Ženy menstruují a to tak, že čím dál víc. Vložka je drahá a příroda si s ní neporadí. Co mi říkají ženy? Kalhotky z vlny Merino jsou fakt super. Strašně příjemné. Vložky jsou na prd, menstruační kalhotky fajn, šetří životní prostředí i peněženku.

Chceme být v oblečení lepší než Číňani? Ne, už jsme. A nejen v něm. Mají šanci české firmy bez známostí a dotací? Jo. (Ale dotace se vždycky hodí.) Jsou potřeba kvóty na ženy v politice a businessu? U menstruačních kalhotek to funguje i bez nich, takže to musí jít všude.

Pokud byste chtěli udělat radost své ženě a/nebo přítelkyni či jste zvědaví, jak to Janě a Majdě sluší v menstruačních kalhotkách, mrkněte na www.sayu.cz.

 

 

Přečteno 3440 krát

66 komentáře

  • Odkaz Komentáře Clicking Here neděle, 27 říjen 2024 09:37 napsal(a) Clicking Here

    I do agree with all of the concepts you've introduced on your
    post. They are very convincing and will certainly work.
    Still, the posts are very quick for novices. May you please extend them a bit from subsequent time?

    Thank you for the post.

  • Odkaz Komentáře Read Full Article neděle, 27 říjen 2024 05:33 napsal(a) Read Full Article

    Keep on writing, great job!

  • Odkaz Komentáře Continue Reading neděle, 27 říjen 2024 02:56 napsal(a) Continue Reading

    Simply wish to say your article is as astounding. The clarity to your put up is simply spectacular and i could assume
    you are knowledgeable in this subject. Well along with your permission let me to grasp your RSS feed to keep updated with forthcoming post.
    Thank you a million and please continue the gratifying work.

  • Odkaz Komentáře next page neděle, 27 říjen 2024 00:40 napsal(a) next page

    Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate?

  • Odkaz Komentáře Look At This sobota, 26 říjen 2024 13:40 napsal(a) Look At This

    Your style is very unique in comparison to other folks
    I've read stuff from. Thanks for posting when you've got
    the opportunity, Guess I will just bookmark this site.

Zanechat komentář